Skogsmulle

Skogsmulle

Skogsmulle är en fantasifigur ute i skogen, skapad den 25 januari 1957 på Lida friluftsgård av Gösta Frohm.

Skogsmulle är barnens vän. Enligt berättelserna kommer Skogsmulle till barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Syftet med Skogsmulle är att barnen, ofta på en så kallad mulleskola, genom lek skall lära sig om naturen och får lära sig om skogens vanligaste växter och djur. Skogsmulleskolan är till för att tillfredsställa barnens nyfikenhet och upptäckarglädje och dessutom utveckla ett ansvar för det som lever i naturen. Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Skogsmulle brukar ha ett speciellt utrop nämligen Hej – kollikokk.

Enligt Göst Frohms mullesaga föddes Mulle en stormig dag när det åskade och blixtrade. När stormen lättade lyste solen på en mossig sten och där låg då Mulle. Skogens djur hjälpte honom genom att göra gröna kläder av löv och mossa sydd med spindeltråd. Han gjorde sig en hatt av näver och orren gav honom en fjäder att sätta i hatten. Fjädern blev dock smutsig men när Mulle torkade av den på en lingontuva blev den vackert röd. Strax därefter träffade Mulle två barn som gav honom ett par näbbskor för att han inte skulle sticka sig i fötterna. Dessa barn hade samma namn som Göstas egna barn, Gun och Eva.

I Sollefteå finns Mulleriket där man bland annat kan se Skogsmulles koja. Detta är skapat i samarbete med Gösta Frohm och Friluftsfrämjandet.

Mulles vänner dvs. övriga figurer inom Friluftsfrämjandets barnverksamhet är:

  • Laxe: Som bor i sjöar och floder och håller rent i vattnet.

  • Fjällfina: Som finns i och har hand om fjällen.

  • Nova: Som är det senaste tillskottet och kommer från den rena planeten Tella och ger ett mer globalt perspektiv på natur och miljö.