Hjortberget
Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet

Hjortbergets anläggning drivs av Friluftsfrämjandet Oskarshamn

Naturen är friluftslivets arena.

En tillgänglig och välmående natur är inte bara en hjärtefråga utan också en förutsättning för vår verksamhet.

Vi arbetar för att stötta hela friluftslivet, både det organiserade och det fria. Med cirka 82 000 medlemmar i ryggen värnar vi dagens och morgondagens friluftsliv och arbetar för bevarandet av allemansrätten och att alla ska få möjlighet till friluftslivet.

I Oskarshamn har vi idag aktiva barngrupper inom Skogsknytte, Skogsmulle och Strövarna, dessutom har vi utbildade ledare inom långfärdsskridskoåkning och låglandsvandring.

PS. Har du kanske drömt om att bli friluftsledare? Då har du kommit rätt. Vi ser ett ökat intresse för våra barngrupper och just nu söker vi även dig som gillar paddling och är intresserad av att leda grupper inom kanotpaddling. Välkommen att kontakta oss!

Läs mer på www.friluftsframjandet.se för mer information om tex medlemskap, fördelar med att vara medlem i friluftsfrämjandet.

Skogsmulle

Barnverksamhet

I Oskarshamn finns idag följande barngrupper Skogsknytte, Skogsmulle och Strövarna. Vid vår träffar ses vi oftast vid Hjortberget där vi sedan promenerar till respektive grupps äventyrsplats.

Skogsknytte

Skogsknytte är vår verksamhet för barn mellan 3-4 år. Här får barnen tillsammans med en medföljande vuxen upptäcka och uppleva naturens variationsrika miljö. Vi ses en till två timmar åt gången. För att delta krävs ingen särskild utrustning. Lekar och sånger gör vistelsen extra rolig och vi lär barnen att vara rädda om allt som är levande – om djur och växter.

Tillsammans med erfarna ledare får du och ditt barn i Skogsknytte uppleva naturen på ett både pedagogiskt och tryggt sätt. Ni får en gemenskap med andra barn i samma ålder och andra vuxna vilket gör äventyret ännu roligare. Din roll som medföljande vuxen är att vara barnets medupptäckare i naturen. Med dig som stöd får ditt barn i egen takt utforska och upptäcka sin omgivning tillsammans med gruppen.

Skogsmulle

Vår friluftsverksamhet för barn som är 5–6 år. Nu kan barnen skilja på fantasi och verklighet – det är därför fantasifiguren Skogsmulle passar bra. Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen, som besöker barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Skogsmullebarnen gillar att experimentera och söka kunskap.

Vi ses två till tre timmar åt gången och träffarna sker regelbundet under terminerna. För att delta krävs ingen särskild utrustning. Ofta har träffarna ett tema som sånger och aktiviteterna utgår ifrån. Tillsammans med erfarna ledare får ditt barn i Skogsmulle uppleva naturen på ett både pedagogiskt och tryggt sätt. De får även en gemenskap med andra barn i samma ålder vilket gör äventyret ännu roligare.

Strövarna

Aktiviteter i skog och mark för barn 7-10 år. Strövarna är steget efter Skogmulle, här är barnen vana vid att ha träffar utan föräldrar. Med strövarna ger sig barnen iväg lite längre bort på utflykter, till olika platser i skog och mark.

Vi lär oss att ordna en lägerplats, klara av enklare matlagning, packa och ta hand om sin egen ryggsäck/utrustning. Vi bygger vindskydd, har övernattningar och provar på karta och kompass. Genom lekar och spännande upplevelser blir gemenskapen i gruppen stor. Följ med oss ut på upptäcktsfärd!

Gå in på www.friluftsframjandet.se för att hitta våra aktuella äventyr och för att anmäla er.

Vid frågor kontakta huvudansvarig ledare för barnverksamheterna: Ellinor Kalmsjö, 070-844 5267

Vuxenverksamhet

Låglandsvandring

Häng med på vandringar i vårt närområde! Vi upptäcker olika vandringsleder och miljöer. Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen och upplevelsen förstärks tillsammans med andra.
Vårt senaste tillskott i lokalföreningen är att vi har utbildade ledare inom låglandsvandring ni hittar våra kommande äventyr på www.friluftsframjandet.se

Långfärdsskridskor

Friluftsfrämjandet samarbetar med Långfärdsskrinnarna i Sydöst

I södra Småland, Blekinge och norra Skåne ligger sjöarna tätt och utmed kusterna finns vackra skärgårdar. Vintertid blir det ett paradis för långfärder på skridsko som Friluftsfrämjandet vill utnyttja maximalt. Det kan vi inte göra med enbart egna resurser och därför samverkar vi med ett tiotal andra lokalavdelningar och klubbar i nätverket LSS – Långfärdsskrinnarna i Sydöst.

För mer information kontakta: Tommy Andersson, 076-118 5575